Prevody medzi bankami – ako dlho to trvá, kedy sa peniaze pripíšu na účet

Prevody medzi bankami sú bežnou záležitosťou, s ktorou sa človek stretáva v každodennom živote. Či už platí za tovar a služby, posiela peniaze rodine alebo spláca faktúry, prevody sú pohodlným a efektívnym spôsobom presunu peňazí.

Existuje viacero typov prevodov medzi bankami, z ktorých každý má svoje vlastné charakteristiky. Ide o domáce prevody, zahraničné prevody a okamžité platby.

KĽÚČOVÉ INFORMÁCIE ČLÁNKU

Ako dlho trvá prevod peňazí na účet z inej banky závisí od typu prevodu, bánk zúčastnených na transakcii a času, kedy sa platba zadá.

Na Slovensku sú od februára 2022 dostupné okamžité, rýchle prevody medzi bankami, ktoré umožňujú presun peňazí medzi bankovými účtami v priebehu niekoľkých sekúnd.

Pri výbere spôsobu prevodu peňazí zo zahraničia na Slovensko je dôležité zvážiť poplatky, dobu trvania prevodu, výmenný kurz, ako aj bezpečnosť.

Okamžité platby neposkytujú všetky banky na Slovensku, iba niektoré.

Ako dlho trvá prevod peňazí na účet z inej banky?

To, ako dlho trvá prevod peňazí na účet z inej banky, závisí od typu prevodu, bánk zúčastnených na transakcii a času, kedy sa platba zadá.

Všeobecne platí:

  • Domáce prevody (v rámci Slovenska): Zvyčajne trvajú 24 hodín, ak sú zadané v pracovný deň. V niektorých prípadoch, najmä ak sa odosiela a prijíma platba v rámci tej istej banky, môže prevod prebehnúť okamžite.
  • Zahraničné prevody: Môžu trvať 1 až 3 pracovné dni, v závislosti od krajín a bánk.
  • Okamžité platby: Nový typ prevodu, ktorý umožňuje presun peňazí medzi účtami v priebehu niekoľkých sekúnd. Táto služba je zatiaľ dostupná len v niektorých bankách, avšak jej popularita rýchlo rastie.

Ak chce záujemca vedieť, ako dlho trvá prevod peňazí na účet z inej banky, môže sa informovať priamo v tej banke, z ktorej prichádzajú peniaze.

Okamžitý, rýchly prevod medzi bankami

Na Slovensku sú od februára 2022 dostupné okamžité, rýchle prevody medzi bankami, ktoré umožňujú presun peňazí medzi bankovými účtami v priebehu niekoľkých sekúnd. Táto služba je dostupná pre platby v eurách medzi účtami v 26 krajinách.

Výhody okamžitých, rýchlych prevodov medzi bankami:

  • Rýchlosť: Peniaze sú pripísané na účet príjemcu do 10 sekúnd od zadania platobného príkazu.
  • Dostupnosť: Platby sú dostupné 24 hodín denne, 7 dní v týždni, vrátane víkendov a sviatkov.
  • Pohodlie: Platby sa realizujú online cez internetbanking alebo mobilnú aplikáciu banky.
  • Bezpečnosť: Platby sú chránené najmodernejšími bezpečnostnými technológiami.

Okamžité, rýchle prevody medzi bankami sú dostupné len medzi účtami v bankách, ktoré túto službu podporujú. Pre úspešné uskutočnenie okamžitej platby musia mať obe banky (banka odosielateľa aj banka príjemcu) dostatočný zostatok na účtoch.

Okamžité platby medzi bankami. Kto ich poskytuje?

Okamžité platby medzi bankami, známe aj ako SEPA Instant Credit Transfer (SCT Inst), sú na Slovensku dostupné od februára 2022 a umožňujú rýchly a pohodlný prevod peňazí medzi bankovými účtami v priebehu niekoľkých sekúnd.

Zoznam bánk na Slovensku, ktoré v súčasnosti ponúkajú okamžité platby:

  • Slovenská sporiteľňa
  • VÚB banka
  • Tatra banka
  • Oberbank
  • J&T Banka
  • Raiffeisen Bank
  • Fio banka

Okrem zoznamu uvedeného vyššie sa k poskytovaniu okamžitých platieb medzi bankami chystá aj ČSOB (plánuje zavedenie v priebehu rokov 2024 a 2025).

Prevod peňazí z banky do banky cez víkend

Prevod peňazí z banky do banky cez víkend na Slovensku závisí od typu prevodu a bánk, ktorých sa transakcia týka:

Domáce prevody (v rámci Slovenska):

  • Okamžité platby: Dostupné 24/7, vrátane víkendov a sviatkov. Peniaze sú pripísané na účet príjemcu do 10 sekúnd od zadania platobného príkazu.
  • Bežné SEPA platby: Spracujú sa v nasledujúci pracovný deň po zadaní. Ak sa zadá platba v piatok večer, peniaze budú pripísané na účet príjemcu v pondelok ráno.

Zahraničné prevody:

  • Spracujú sa v najbližší pracovný deň v oboch bankách (odosielajúcej aj prijímajúcej). Doba spracovania sa môže líšiť v závislosti od krajín a bánk, avšak zvyčajne trvá 1 až 3 pracovné dni. To znamená, že ak sa zadá platba v piatok večer, peniaze budú pripísané na účet príjemcu najskôr v pondelok nasledujúceho týždňa.

V skratke teda uskutočnenie prevodu peňazí z banky do banky cez víkend je možné iba v rámci okamžitej platby.

Bankové prevody a ich časy

Doba trvania a časy bankového prevodu na Slovensku závisia od viacerých faktorov:

  • Odosielajúca a prijímajúca banka: Vnútrobankové prevody (v rámci jednej banky) sú zvyčajne najrýchlejšie a trvajú len pár minút, niekedy dokonca sekúnd. Prevody medzi rôznymi bankami na Slovensku (domáce SEPA prevody) zvyčajne trvajú 1 pracovný deň, ak sa zadajú do 10:00 – 11:00 predpoludním. Ak sa zadajú neskôr, peniaze prídu na účet prijímateľa nasledujúci pracovný deň.
  • Čas zadania prevodu: Ako už bolo spomenuté, prevody zadané do 10:00 – 11:00 predpoludním majú najvyššiu šancu prebehnúť v ten istý deň. Prevody zadané neskôr v priebehu dňa budú spracované nasledujúci pracovný deň.
  • Deň v týždni: Bankové prevody sa nespracovávajú cez víkendy a sviatky. Ak sa zadá prevod v piatok večer, peniaze na účet prijímateľa prídu najskôr v pondelok ráno.
  • Sviatočné dni: Ak je štátny sviatok v deň zadania prevodu alebo v deň, kedy by mal prevod bežne prebehnúť, jeho spracovanie sa presunie na nasledujúci pracovný deň.

Pre presné informácie o časoch bankových prevodov v danej banke sa odporúča kontaktovať priamo banku.

Koľko trvá prevod peňazí z Čiech na Slovensko?

Ak sa človek zaujíma, koľko trvá prevod peňazí z Čiech na Slovensko, v rámci SEPA zóny by mali prevody peňazí prebehnúť do 1 pracovného dňa, ak sú zadané do 10:00 – 11:00 predpoludním v pracovný deň. V praxi to však môže trvať o niečo dlhšie, približne do 24 hodín.

Ak sa zadá prevod neskôr, ako medzi 10:00 – 11:00 predpoludním, peniaze na účet prijímateľa prídu zvyčajne nasledujúci pracovný deň. To znamená, že na otázku „Koľko trvá prevod peňazí z Čiech na Slovensko“ je odpoveď 1 deň.

Prevod peňazí zo zahraničia na Slovensko

Existuje viacero možností, ako uskutočniť prevod peňazí zo zahraničia na Slovensko:

Bankový prevod:

  • Je to najbežnejší a najlacnejší spôsob prevodu peňazí, najmä v rámci eurozóny.
  • Peniaze je možné poslať online cez internet banking, osobne v banke alebo prostredníctvom prevodného príkazu.

Služby online prevodov peňazí:

  • Existuje viacero spoločností, ktoré ponúkajú online služby prevodu peňazí, ako napríklad Wise, Revolut, TransferGo a Skrill.
  • Tieto služby zvyčajne ponúkajú výhodnejšie výmenné kurzy a nižšie poplatky ako banky.
  • Peniaze sa môžu poslať online alebo cez mobilnú aplikáciu.

Western Union:

  • Western Union je spoločnosť, ktorá umožňuje posielať hotovosť na pobočky po celom svete.
  • Je to rýchly a spoľahlivý spôsob posielania peňazí, avšak poplatky sú pomerne vysoké.
  • Peniaze si príjemca môže vybrať na pobočke Western Union alebo si ich nechať doručiť na bankový účet.

Pri výbere spôsobu prevodu peňazí zo zahraničia na Slovensko je dôležité zvážiť poplatky, dobu trvania prevodu, výmenný kurz a tiež bezpečnosť.

Kedy pripisuje Tatra banka peniaze na účet?

Doba, kedy pripisuje Tatra banka peniaze na účet, závisí od typu prevodu a od toho, kedy bol zadaný:

Vnútrobankové prevody (v rámci Tatra banky):

  • Peniaze sú pripísané na účet príjemcu okamžite, tzn. do pár sekúnd od zadania prevodu.

Domáce SEPA prevody (z inej banky na Slovensku):

  • Peniaze sú pripísané na účet príjemcu v nasledujúci bankový pracovný deň po zadaní prevodu.
  • Ak sa zadá prevod do 10:00 – 11:00 predpoludním, peniaze by mali prísť na účet príjemcu v ten istý deň

Okamžité SEPA platby:

  • Peniaze sú pripísané na účet príjemcu do 10 sekúnd od zadania prevodu.
  • Táto služba je dostupná len pre prevody medzi bankami, ktoré sú zapojené do schémy okamžitých SEPA platieb.

To, kedy pripisuje Tatra banka peniaze na účet ovplyvňuje viacero faktorov, ktoré je potrebné zvážiť.

Prevod z Unicredit do Tatra banky alebo inej banky

Pri prevode peňazí z Unicredit do Tatra banky alebo inej banky sa využíva IBAN prijímateľa v Tatra banke, prípadne inej banke. Peniaze by mali byť pripísané na účet do 1 pracovného dňa, ak je prevod zadaný v pracovný deň do 10:00 – 11:00 predpoludním.

Prevod peňazí z Unicredit do Tatra banky, prípadne inej banky je možné vykonať cez internet banking, osobne na pobočke Unicredit banky alebo cez mobilnú aplikáciu banky. Prevody zadané osobne na pobočke banky sú spracované ihneď.

Uskutočňuje Unicredit okamžité platby?

Nie, v súčasnosti Unicredit Bank na Slovensku neponúka okamžité SEPA platby.

Očakáva sa, že v budúcnosti túto službu implementuje v súlade s novou legislatívou EÚ, ktorá nariaďuje bankám sprístupniť okamžité platby do konca roka 2024.

O presnom termíne spustenia okamžitých platieb v Unicredit Bank zatiaľ nie sú dostupné informácie. Odporúča sa sledovať webovú stránku banky alebo kontaktovať zákaznícky servis pre najnovšie informácie.

Prima banka a prevod peňazí do inej banky

Prima banka uskutočňuje prevody peňazí do iných bánk podobne ako ostatné bankové subjekty prostredníctvom internet banking, mobilnej aplikácie alebo osobne na pobočke. Doba trvania prevodu je zvyčajne 1 pracovný deň.

Prima banka ponúka prevod peňazí do inej banky na základe IBAN účtu príjemcu. Všetky ďalšie informácie o prevodoch je možné získať priamo na akejkoľvek pobočke Prima banky.

ČSOB a prevod do inej banky

ČSOB uskutočňuje prevod peňazí do inej banky cez internet banking ČSOB, cez mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking alebo osobne na pobočke ČSOB.

Doba trvania prevodu peňazí z ČSOB do inej banky je podobná ako v iných bankách.

Kedy pripisuje ČSOB peniaze na účet?

To, kedy pripisuje ČSOB peniaze na účet závisí od typu prevodu a aj od toho, kedy bol tento prevod zadaný.

V rámci vnútrobankových prevodov sú peniaze pripísané na účet príjemcu okamžite, pri domácich, SEPA prevodoch z iných bánk je to nasledujúci pracovný deň.

Ak chce klient presne vedieť, kedy a za akých okolností pripisuje ČSOB peniaze na účet, odporúča sa kontaktovať banku.

ČSOB a okamžitá platba

ČSOB v súčasnosti neponúka okamžité SEPA platby. O presnom termíne spustenia okamžitých platieb v ČSOB zatiaľ nie sú dostupné informácie.