Ročné zúčtovanie dane – povinnosť, podklady a príklad

Ročné zúčtovanie dane predstavuje každoročný administratívny úkon, ktorý musí vykonať každý daňovník, aby si vysporiadal svoje daňové povinnosti voči štátu. Ide o proces, počas ktorého sa zisťuje, či daňovník zaplatil správnu výšku dane z príjmu za uplynulý kalendárny rok. 


Obsah článku


Tento úkon môže mať pre daňovníka rôzne dôsledky – môže znamenať doplatenie dane v prípade nedoplatku, alebo naopak, vrátenie preplatku, ak zaplatil viac, než bol jeho skutočný daňový záväzok. Ročné zúčtovanie dane zahŕňa predovšetkým správne vyplnenie daňového priznania a predloženie potrebných dokladov.

Ročné zúčtovanie dane

V roku 2024 si bude musieť daňovú povinnosť za rok 2023 splniť každý, kto vlani presiahol hranicu zdaniteľných príjmov. Tá je stanovená na polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, ktorá v roku 2023 predstavovala sumu 4 922,82 €. To znamená, že daňové priznanie musí podať každý, koho celkový príjem za rok 2023 bol vyšší ako 2 461,41 €.

Okrem spomínanej hraničnej sumy existujú aj ďalšie prípady, kedy je fyzická osoba povinná podať daňové priznanie:

  • Dosiahla daňovú stratu za rok 2023.
  • Dostala výzvu od správcu dane na podanie daňového priznania.
  • Mala zdaniteľné príjmy zo zdrojov v zahraničí.
  • Uplatňovala si daňový bonus na dieťa.
  • Poberala príjmy z prenájmu nehnuteľností.
  • Využívala daňové úľavy.

Fyzická osoba, ktorá pracuje iba ako zamestnanec, má pri plnení svojej daňovej povinnosti dve možnosti:

Podá si daňové priznanie sama.
Požiada svojho zamestnávateľa, aby za ňu vykonal ročné zúčtovanie dane.
Zdroj: YouTube

Kedy fyzická osoba nemusí podať daňové priznanie?

Existujú však aj výnimky, kedy fyzická osoba nemusí podať daňové priznanie. Niektoré z podmienok, kedy daňovník nemusí podať daňové priznanie zahŕňajú:

  • Nemala v roku 2023 žiadne zdaniteľné príjmy okrem príjmov zo závislej činnosti (mzda, plat) od viacerých zamestnávateľov.
  • Neuplatňovala si u žiadneho zamestnávateľa nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka ani daňový bonus.
  • Do 15. februára 2024 nepredložila zamestnávateľovi písomnú žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania dane na predpísanom tlačive.
🔹Daňovníci, ktorí poberali dôchodok zo Sociálnej poisťovne SR a nemali žiadne iné zdaniteľné príjmy nemusia podať daňové priznanie.

Okrem spomínaných podmienok nemusia daňové priznanie podať ani daňovníci, ktorým zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie dane a daň im bola vyrubená a strhnutá zo mzdy.

Ročné zúčtovanie dane – výpočet

Zamestnávateľ v ročnom zúčtovaní porovná preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti, ktoré zrazil zo mzdy v roku 2023, s vypočítanou daňou. Výsledok môže mať tri podoby.

Výsledok ročného zúčtovania dane pre zamestnancaVznikne ak..
0 € Suma zrazených preddavkov na daň sa rovná vypočítanej dani. V tomto prípade nevznikne ani preplatok, ani nedoplatok.
Daňový preplatokSuma zrazených preddavkov na daň je vyššia ako vypočítaná daň. Vzniknutý preplatok zamestnávateľ vráti zamestnancovi najneskôr do 31. mája 2024.
Daňový nedoplatokSuma zrazených preddavkov na daň je nižšia ako vypočítaná daň. Vzniknutý nedoplatok musí uhradiť zamestnanec zamestnávateľovi.

Ročné zúčtovanie sa týka len zamestnancov, ktorí mali v roku 2023 príjmy len zo závislej činnosti.

Ročné zúčtovanie za rok 2023 v roku 2024 – kto oň môže požiadať?

Zúčtovanie dane za rok 2023 je upravené zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v aktuálnom znení (ďalej len „Zákon o dani z príjmov“). Daňovník môže požiadať o ročné zúčtovanie dane, ak:

  • jeho príjmy za rok 2023 pochádzali iba zo závislej činnosti – § 5 zákona o dani z príjmov
  • mal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou – § 43 zákona o dani z príjmov, no na tieto príjmy neuplatnil postup podľa § 43 ods. 7 (t. j. daň z týchto príjmov nepovažoval za vysporiadanú)

Daňovník nepožiada svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania dane za rok 2023, ak:

  • v roku 2023 mal aj iné príjmy než zo závislej činnosti – napr. ak bol časť roka živnostníkom (mal príjmy podľa § 6 zákona o dani z príjmov), v tomto prípade je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby – typ B
  • mal príjmy len zo závislej činnosti, ale nechce, aby mu zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie dane – v tomto prípade je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby – typ A.

Je dôležité, aby daňovníci presne pochopili svoje povinnosti a možnosti v rámci ročného zúčtovania dane za rok 2023. Správne a včasné vysporiadanie daňových povinností je kľúčové pre predchádzanie možným sankciám a komplikáciám. 

Žiadosť o ročné zúčtovanie dane – ako požiadať o ročné zúčtovanie?

Zamestnanec, ktorý chce požiadať o ročné zúčtovanie dane za rok 2023 (v roku 2024), musí svojmu zamestnávateľovi do 15. februára 2024 predložiť žiadosť na predpísanom tlačive.

Tlačivo s názvom „Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za zdaňovacie obdobie roka 2023“ je dostupné na webovej stránke Finančnej správy SR.

Vyplnenú žiadosť môže zamestnanec doručiť zamestnávateľovi dvomi spôsobmi:

  • V listinnej podobe: Osobne odovzdať zamestnávateľovi alebo zaslať poštou.
  • Elektronicky: E-mailom alebo cez interný systém zamestnávateľa (ak to umožňuje).

Spôsob doručenia žiadosti závisí od dohody medzi zamestnávateľom a zamestnancom.

Podklady pre ročné zúčtovanie dane

K žiadosti o ročné zúčtovanie dane je potrebné priložiť aj všetky doklady, ktoré zamestnávateľ potrebuje na spracovanie ročného zúčtovania. Tieto doklady sa líšia v závislosti od individuálnej situácie zamestnanca, ale bežne zahŕňajú:

  • Potvrdenie o zdaniteľnej mzde od zamestnávateľa
  • Doklady o zaplatených zálohách na zdravotné poistenie a sociálne poistenie
  • Doklady o nezdaniteľných častiach základu dane (napr. doklad o zaplatených úrokoch z hypotéky)
  • Doklady o uplatňovaných daňových bonusoch (napr. rodný list dieťaťa)

Ak zamestnanec nedoručí zamestnávateľovi žiadosť o ročné zúčtovanie dane včas alebo nepriloží všetky potrebné doklady, zamestnávateľ mu ročné zúčtovanie dane nevykoná. V takomto prípade bude zamestnanec povinný podať daňové priznanie do 2. apríla 2024.

Náležitosti žiadosti o ročné zúčtovanie

Žiadosť o ročné zúčtovanie dane je rozdelená na sedem častí, v ktorých daňovník uvádza rôzne informácie a uplatňuje si daňové zvýhodnenia.

Údaje o zamestnancoviosobné údaje (meno, priezvisko, adresa) a názov zamestnávateľa, od ktorého žiada ročné zúčtovanie
Nezdaniteľné časti základu danemožnosť uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane
Daňový bonus na deti ak má daňovník vyživované dieťa/ deti, môže si uplatniť na nich daňový bonus
Daňový bonus na zaplatené úrokymožnosť uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky alebo iných úverov na bývanie
Poistenie a príspevkymožnosť uviesť poistné a príspevky, ktoré daňovník zaplatil v zdaňovacom období a ktoré si môže odpočítať od základu dane
Zamestnanecká prémiav prípade nároku na zamestnaneckú prémiu si ju môže daňovník nechať priznať
Poukázanie 2% alebo 3% danemožnosť požiadať o vystavenie potvrdenia o zaplatení dane, ak chce daňovník poukázať 2% alebo 3% zo zaplatenej dane vybranej neziskovej organizácii

Pri vypĺňaní žiadosti o ročné zúčtovanie dane by si mal zamestnanec zistiť, na aké daňové zvýhodnenia má nárok. Tieto informácie si dostupné na webovej stránke Finančnej správy SR.

Kedy chodí daňový bonus na dieťa?

Daňový bonus nemusí byť vždy vyplatený v hotovosti. V prvom rade znižuje daň z príjmov. Až po znížení dane na nulu sa preplatok stáva daňovým bonusom, ktorý je vyplatený daňovníkovi.

🔹Výška daňového bonusu závisí od počtu detí a od hrubého príjmu daňovníka.

Zamestnanci si ho môžu uplatniť dvoma spôsobmi:

  • Mesačne: Daňový bonus znižuje preddavok na daň z mesačnej mzdy. Ak je bonus vyšší ako preddavok, preplatok sa zamestnancovi vypláca na výplatnej páske.
  • Ročne: Daňový bonus znižuje celkovú daň z príjmov až po skončení roka v daňovom priznaní. Ak je bonus vyšší ako daň, preplatok je vyplatený na bankový účet uvedený v daňovom priznaní.

SZČO si daňový bonus uplatňujú len raz ročne v daňovom priznaní. Vyplatený je do 40 dní od termínu na podanie daňového priznania.

Dohodári a ročné zúčtovanie dane

Dohodári (fyzické osoby pracujúce na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti) môžu požiadať o ročné zúčtovanie dane za rok 2023, ak mali príjmy len zo závislej činnosti.

Postup:

  1. Dohodár musí do 15. februára 2024 predložiť žiadosť o ročné zúčtovanie dane svojmu zamestnávateľovi. V žiadosti uvedie svoje osobné údaje, informácie o zamestnávateľovi a uplatňuje si prípadné daňové bonusy.
  2. Zamestnávateľ vypočíta výšku dane a určí, či dohodár má preplatok alebo nedoplatok.
  3. V prípade preplatku ho zamestnávateľ vyplatí dohodárovi na jeho bankový účet.
  4. V prípade nedoplatku ho musí dohodár uhradiť zamestnávateľovi.

Dohodári, ktorí mali príjmy aj z iných zdrojov (napr. z podnikania, prenájmu nehnuteľností), nemôžu požiadať o ročné zúčtovanie dane u zamestnávateľa a sú povinní podať daňové priznanie.

🔹Termín na podanie daňového priznania pre dohodárov je do 31. mája 2024.

Dohodári, ktorí nepožiadali o ročné zúčtovanie dane u zamestnávateľa, si nemôžu uplatniť daňový bonus na dieťa/ deti ani daňový bonus na zaplatené úroky.

Výhody ročného zúčtovania dane pre dohodárov:

Jednoduchší a pohodlnejší spôsob vybavenia daní.

Nemusia sami vypočítavať daň a podať daňové priznanie.

Rýchlejšie vrátenie preplatku na dani.

Potvrdenie o príjme od zamestnávateľa – dôležitý dokument ročného zúčtovania

Potvrdenie o príjme od zamestnávateľa je dôležitý doklad pre všetky zúčastnené strany v procese ročného zúčtovania dane. Slúži ako prehľad o príjmoch, odvodoch a zrazených preddavkoch na daň, umožňuje uplatnenie daňových bonusov a je dôkazom o príjme pre rôzne účely. 

ZamestnanecNa základe potvrdenia o príjme si zamestnanec môže uplatniť daňové bonusy na deti, manžel/ku, hypotéku a iné oprávnené položky.V prípade potreby môže potvrdenie o príjme slúžiť ako dôkaz o výške príjmu pre rôzne účely, napríklad pri žiadosti o úver, hypotéku alebo sociálne dávky.
ZamestnávateľZamestnávateľ je povinný uviesť v potvrdení o príjme správne a úplné informácie o príjmoch a odvodoch zamestnanca.Termín na vystavenie potvrdenia o príjme je do 10. marca nasledujúceho roka po skončení zdaňovacieho obdobia. 
Finančná správaFinančná správa využíva potvrdenia o príjmoch na kontrolu daňových povinností zamestnancov a zamestnávateľov.Pomocou potvrdení o príjmoch môže finančná správa odhaliť daňové podvody a nekalé praktiky.

Zamestnávatelia sú zákonne povinní vystaviť potvrdenie o príjme včas a so správnymi údajmi. Finančná správa využíva potvrdenia o príjmoch na kontrolu daňových povinností a odhalenie daňových podvodov.