Stratený telefón – ako ho nájsť, lokalizácia, spôsoby

Stratený telefón pomôžu nájsť aplikácie ako Nájsť môj iPhone a Nájdi moje zariadenie. Vďaka nim sa dá na telefóne na diaľku zapnúť zvuk, zablokovať prístup k obsahu či vymazať všetky uložené údaje. Odporúča sa mať tieto aplikácie stiahnuté v telefóne.

Ako nájsť a zabezpečiť telefón:

Mať stiahnuté aplikácie na lokalizáciu telefónu

Pre zariadenia Apple je tu aplikácia Nájdi môj iPhone

Aplikácia Nájdi moje zariadenie pre Android

Preventívne opatrenia – zálohovanie, zaheslovanie telefónu

Strata telefónu je v dnešnej dobe naozaj nepríjemná záležitosť. Mobily a iPhony má každý plné kontaktov, správ, aplikácií aj fotografií. Cez telefón sa tiež často prihlasuje do elektronického bankovníctva.

Prísť naraz o všetko teda môže byť veľkým problémom. Našťastie moderné technológie, ktoré z mobilov spravili oveľa viac, než len nástroj na telefonovanie, môžu tiež pomôcť nájsť telefón.

Pri strate mobilu je dôležité nielen telefón nájsť, no aj jeho zablokovanie. Treba zavolať mobilnému operátorovi a zablokovať kartu SIM, aby sa zabránilo neoprávnenému používaniu a poplatkom.

V prípade, že bol telefón ukradnutý, treba čin nahlásiť polícii. Vtedy treba nadiktovať číslo IMEI, ktoré sa nachádza na škatuľke telefónu. Ak boli v telefóne uložené heslá, je dobré ich čo najskôr zmeniť, aby sa zabránilo neoprávnenému prístupu do účtov.

Ako nájsť telefón

Každému sa občas stane, že nevie nájsť telefón. Niekedy stačí zavolať naň z iného telefónu. Ak počuť zvonenie, treba už len ísť za zvukom. Horšie to je v prípade, že má dotyčný vypnuté zvonenie alebo vybitú baterku.

Vtedy by si mal skúsiť spomenúť, kde mal telefón naposledy. Je dobré sa myšlienkach vracať späť, postupne po jednotlivých krokoch a úkonoch. Ak sa telefón stratil vonku, treba sa vrátiť po svojich stopách. Na verejnom mieste je dobré opýtať sa, či ho niekto nevidel.

Telefón sa môže stratiť kdekoľvek. Keď pri pátraní po ňom zlyhá pamäť, nastúpia moderné technológie.

Aplikácie, ktoré pomôžu nájsť môj telefón

Ak fyzické pátranie po telefóne bolo neúspešné, prichádzajú na pomoc technológie. K dispozícii je viacero aplikácií, ktoré pomôžu nájsť stratený telefón, aj keď je vypnutý.

Medzi obľúbené patria Find My iPhone = Nájsť Môj iPhone (pre Apple) a Find My Device = Nájdi Moje Zariadenie (pre Android).

Aplikácia Nájsť môj iPhone

Ak sa niekomu stratí iPhone, môže použiť funkciu „Nájsť môj iPhone“ na jeho nájdenie a vymazanie na diaľku. Treba prejsť na stránku a prihlásiť sa pomocou svojho Apple ID. Je tak možné zobraziť mapu, spustiť zvuk, nastaviť režim straty alebo vymazať všetky údaje.

Aplikácia Nájsť môj iPhone je dostupná na iCloud.com a umožňuje sledovať zariadenia Apple a nájsť ich, keď sa stratia.

Ako nájsť stratený iPhone, sa píše na stránke iCloud.com. Sú tam uvedené jednotlivé možnosti, ktoré sa dajú na počítači vykonať:

  • Prihlásiť sa do aplikácie Nájsť zariadenia
  • Vyhľadať zariadenie
  • Prehrávať zvuk, aby sa iPhone lepšie hľadal
  • Použiť režim strateného zariadenia – tu je možné zablokovať či vymazať obsah

Ak bol iPhone ukradnutý, odporúča sa vykonať posledné spomínané kroky – zablokovať a vymazať obsah – aby sa zabránilo úniku citlivých dát a osobných údajov, napríklad tých o platobnej karte.

Strata telefónu je nepríjemná záležitosť. Preto sa odporúča podniknúť preventívne opatrenia.

Ako nájsť stratený iPhone – kroky

Ak chce niekto nájsť stratený iPhone, môže sa prihlásiť do aplikácie Nájsť zariadenia na stránke iCloud.com. Pomocou aplikácie Nájsť zariadenia na iCloud.com sa dá nájsť približná poloha iPhonu či iPadu, ak na nich je nastavená aplikácia Nájsť môj iPhone a zariadenie je online.

Kroky majiteľa strateného iPhonu:

  1. Na iCloud sa prihlási pomocou Apple ID a hesla, ktoré použil na nastavenie tejto funkcie.
  2. Môže sa zobraziť výzva na zadanie kódu zaslaného z dôveryhodného zariadenia. Ak chce majiteľ iPhonu pokračovať bez zadania kódu, klikne na tlačidlo Nájsť zariadenie v dolnej časti okna.
  3. V aplikácii vyberie zariadenie zo zoznamu Všetky zariadenia vľavo.
  4. Ak sa zariadenie dá lokalizovať, zobrazí sa na mape.
  5. Ak sa poloha zariadenia nedá nájsť, zobrazí sa položka Offline. Zobrazí sa tiež posledná známa poloha za 24 hodín.
  6. Tu je možnosť nastaviť upozornenie, takže keď bude zariadenie opäť online, dostane jeho majiteľ e-mail.

Ak má majiteľ iPhonu zapnutú sieť Nájsť, môže použiť aplikáciu Nájsť môj iPhone na akomkoľvek zariadení, kde je prihlásený do rovnakého Apple ID, aby videl polohu zariadenia, aj keď je offline. Posledná známa poloha sa zobrazuje až 7 dní.

Ak by mal niekto záujem o kúpu iPhonu, no jeho cena sa mu zdá privysoká, existuje možnosť, ako na kúpe iPhonu ušetriť. Touto možnosťou je kúpa repasovaného iPhonu – napríklad zo stránky Swappie.

Pri hľadaní strateného telefónu sa osvedčili aplikácie Nájdi môj iPhone a Nájdi moje zariadenie.

Nájdi moje zariadenie – aplikácia pre Android

Ak má stratený telefón alebo inteligentné hodinky systém Android, je možné na jeho nájdenie a vymazanie na diaľku použiť funkciu Nájdi moje zariadenie. Je potrebné navštíviť stránku android.com/find a prihlásiť sa pomocou konta Google.

Pomocou aplikácie Nájdi moje zariadenie sa dá zobraziť mapa, spustiť zvuk na telefóne, nastaviť režim straty alebo vymazať všetky údaje zo zariadenia. Je tak možné nájsť môj telefón, no aj pomôcť priateľovi či priateľke pri hľadaní strateného zariadenia.

Aplikácia Nájdi moje zariadenie sa do mobilu stiahne z Google Play. Pre užívateľov, ktorí nemajú systém Android, je k dispozícii aplikácia Nájdi moje zariadenie v prehliadači.

Na zabezpečenie zariadenia s Androidom, sa najprv treba uistiť, že zariadenie:

  • má nabitú batériu a je zapnuté,
  • je pripojené k mobilným dátam alebo Wi‐Fi,
  • je na ňom užívateľ prihlásený do účtu Google,
  • je v ňom stiahnutá a zapnutá funkcia Nájdi moje zariadenie,
  • je viditeľné na Google Play.

Vďaka tomuto zabezpečeniu sa potom pri strate dá nájsť mobil cez Gmail.

Ako nájsť mobil cez Gmail

Postup, ako nájsť mobil cez Gmail – cez konto Google:

  • Prihlásiť sa do aplikácie Nájdi moje zariadenie: Ak užívateľ stratil vlastné zariadenie, klikne na Pokračovať ako používateľ + jeho meno. Ak pomáha priateľovi, klikne na Prihlásiť sa ako hosť a požiada dotyčnú osobu, aby sa prihlásila.
  • Zo zariadení vyberie to, ktoré chcete nájsť: Stratené zariadenie dostane upozornenie. Pri novších telefónoch bude potrebné zadať PIN kód na odomknutie, v iných bude treba heslo Google.
  • Na mape sa zobrazia informácie o polohe zariadenia: Tu je možné zapnúť navigáciu k stratenému zariadeniu pomocou tlačidla Získať trasu.
  • Ak je telefón vo vzdialenosti do 10 metrov, môže sa zobraziť tvar vypĺňajúci sa podľa toho, ako sa k nemu majiteľ približuje.
  • Ak sa aktuálna poloha telefónu nedá nájsť, môže sa zobrazovať jeho posledná známa poloha.

V prípade, že sa nájsť mobil cez Gmail nepodarilo, je možné cez aplikáciu Nájdi moje zariadenie urobiť niektoré z týchto opatrení:

  • Prehrať zvuk: zariadenie bude päť minút vyzváňať na maximálnej hlasitosti, aj v prípade, že je nastavený tichý režim.
  • Zabezpečiť zariadenie: zariadenie sa uzamkne pomocou kódu PIN alebo hesla. Je možné túto zámku aj nanovo nastaviť.
  • Správa pre nálezcu: Na uzamknutú obrazovku sa dá vložiť správa alebo telefónne číslo, čo uľahčí nálezcovi vrátenie zariadenia.
  • Odstrániť zariadenie, ktoré sa nepodarilo nájsť: vymazanie, obnovenie alebo trvalé odstránenie údajov zo strateného telefónu.

Podniknutím vyššie uvedených opatrení je možné zabrániť nechcenému úniku dát zo strateného telefónu.

Aplikácie pomáhajú s lokalizáciou telefónu, no umožňujú aj zablokovať či vymazať uložené údaje.

Nájdi môj telefón – ďalšie aplikácie

Existujú mnohé aplikácie tretích strán, ktoré pomôžu nájsť stratený telefón. Medzi obľúbené patria napríklad:

  • Lookout: Táto aplikácia ponúka množstvo funkcií zabezpečenia telefónu vrátane funkcie „Nájsť môj telefón“. Na mape zobrazí polohu zariadenia či spustí zvonenie aj v tichom režime. Automaticky uloží polohu zariadenia, keď sa batéria blíži k vybitiu.
  • Cerberus: Táto aplikácia ponúka pokročilé funkcie na nájdenie a zabezpečenie strateného telefónu vrátane možnosti vzdialeného ovládania telefónu so systémom Android.

Dôležité upozornenia:

Ak je podozrenie, že telefón bol ukradnutý, treba to nahlásiť na polícii.

Ak sa stratený telefón nachádza na nebezpečnom mieste, nemal by sa majiteľ pokúšať získať ho späť sám.

Ak je telefón poistený, je vhodné obrátiť sa na poisťovňu a zistiť, či môže pomôcť s jeho výmenou.

Preventívne opatrenia pred stratou telefónu

Aj keď je človek opatrný a telefón ešte nikdy nestratil, nikdy si nemôže byť istý, že sa mu to neprihodí. Preto treba podniknúť preventívne kroky pre prípad, že by táto nepríjemná situácia nastala.

  • Používať kód PIN alebo heslo: Treba si nastaviť PIN kód alebo heslo na odomknutie telefónu, aby mali zlodeji sťažený prístup k osobným údajom.
  • Používanie funkcie „Nájsť môj telefón“: Je dobré stiahnuť a povoliť v telefóne funkciu Nájsť môj telefón alebo Nájsť môj iPhone, aby sa dal v prípade straty nájsť.
  • Zálohovanie údajov: Veľmi užitočné je pravidelne zálohovať údaje do cloudu alebo do počítača, aby o ne užívateľ neprišiel v prípade straty telefónu.
  • Nenechávať telefón bez dozoru: Nikdy by telefón nemal byť bez dozoru na verejných miestach.

Strata telefónu môže byť stresujúca, ale dodržiavaním vyššie uvedených krokov sa dajú minimalizovať škody a obnoviť telefón.