Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia pre SZČO – návod

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia je dôležitým krokom pre každú samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO). Tento proces zahŕňa presné vypočítanie zdravotného poistenia na základe reálneho príjmu za uplynulý kalendárny rok a jeho porovnanie s preddavkami, ktoré SZČO platila počas roka. Cieľom tohto zúčtovania je zabezpečiť, aby každý platiteľ odviedol správnu výšku zdravotného poistenia, čím sa predchádza nedoplatkom alebo preplatkom.


Obsah článku


SZČO sú povinné podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia v stanovenej lehote, pričom musia zohľadniť všetky príjmy a výdavky súvisiace s ich podnikateľskou činnosťou. Správne vyplnené zúčtovanie môže ovplyvniť ich finančnú situáciu, preto je dôležité pristupovať k tomuto procesu s maximálnou zodpovednosťou a dôkladnosťou.

Zdravotný systém na Slovensku

Slovenský systém zdravotného poistenia je založený na povinnom verejnom zdravotnom poistení, ktoré zabezpečuje prístup k zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov. Tento systém je financovaný z povinných príspevkov, ktoré odvádzajú zamestnanci, zamestnávatelia, samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a štát za vybrané skupiny obyvateľstva.

Hlavné prvky zdravotného poistenia na Slovensku zahŕňajú:

Povinné zdravotné poistenieVšetci občania Slovenskej republiky sú povinní byť zdravotne poistení.Poistenie je povinné aj pre cudzincov s trvalým pobytom a pre niektoré skupiny cudzincov s prechodným pobytom.
Zdravotné poisťovneNa Slovensku pôsobí niekoľko zdravotných poisťovní, ktoré poskytujú zdravotné poistenie. Medzi najväčšie patrí Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera a Union.Každý poistenec si môže zvoliť svoju poisťovňu a raz ročne ju zmeniť.
Príspevky na zdravotné poistenieZamestnanci odvádzajú 4 % z hrubej mzdy a zamestnávatelia ďalších 10 % za každého zamestnanca.SZČO platia príspevky na základe svojho vymeriavacieho základu, minimálne však z minimálneho vymeriavacieho základu stanoveného zákonom.
Zdravotné službyPoistenie pokrýva široký rozsah zdravotných služieb, vrátane preventívnej starostlivosti, diagnostiky, liečby, hospitalizácie a liekov.Niektoré služby môžu byť spoplatnené alebo čiastočne hradené pacientom.
🔹Štát platí príspevky na zdravotné poistenie za ekonomicky neaktívnych občanov, ako sú dôchodcovia, nezamestnaní, študenti a matky na materskej dovolenke.

Systém zdravotného poistenia je regulovaný štátom, konkrétne Ministerstvom zdravotníctva a Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Tieto inštitúcie zabezpečujú dodržiavanie zákonov a pravidiel, kontrolujú kvalitu poskytovaných služieb a riešia sťažnosti poistencov.

Zdravotné odvody SZČO – kedy vzniká povinnosť platenia odvodov?

Zdravotné odvody pre SZČO upravuje zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení neskorších predpisov.

Na rozdiel od odvodov do Sociálnej poisťovne, povinnosť platiť zdravotné odvody vzniká živnostníkovi už prvým dňom vykonávania jeho podnikateľskej alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti.

🔹Dodržiavanie povinností ohľadom zdravotného poistenia je pre SZČO kľúčové.

Špecifické prípady platenia odvodov SZČO

V praxi sa vyskytujú aj situácie, kedy má začínajúci živnostník popri podnikaní súčasne aj iného platiteľa zdravotného poistenia. To môže byť napríklad zamestnávateľ, štát alebo iná osoba.

Ak je živnostník zároveň zamestnancom alebo poistencom štátu (napr. študent, invalidný dôchodca, poberateľ materského alebo rodičovského príspevku), nevzťahuje sa naňho minimálny základ a minimálne odvody do zdravotnej poisťovne platiť nemusí.

Dôležité je však myslieť na to, že v ročnom zúčtovaní mu môže vyjsť nedoplatok, ktorý bude musieť jednorazovo uhradiť. Výška nedoplatku sa vypočíta z rozdielu medzi odvodmi, ktoré mal platiť ako SZČO, a odvodmi, ktoré zaňho platil jeho zamestnávateľ alebo štát.

🔹Aj keď živnostník v takýchto prípadoch nemusí platiť minimálne odvody, je vhodné zvážiť dobrovoľné navýšenie vymeriavacieho základu. To mu môže priniesť vyššie dôchodkové dávky v budúcnosti.
SZČO sú povinné podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia v stanovenej lehote, pričom musia zohľadniť všetky príjmy a výdavky súvisiace s ich podnikateľskou činnosťou.

Platba odvodov SZČO – preddavky a alikvotné platby

SZČO uhrádzajú odvody do príslušnej zdravotnej poisťovne preddavkovým systémom. To znamená, že platby sa realizujú mesačne vopred, najneskôr do 8. kalendárneho dňa nasledujúceho mesiaca.

Príklad:

Ak živnostník začne podnikať 23. februára 2024, prvú platbu mesačného preddavku na zdravotné poistenie musí vykonať do 8. marca 2024. Za mesiac február 2024 však uhradí len alikvotnú časť mesačného preddavku.

Alikvótna časť sa vypočíta ako počet dní podnikania v danom mesiaci delený počtom dní v mesiaci. V tomto prípade by to bolo 8 dní / 29 dní = 0,2758620689655172.

Alikvótnu platbu za mesiac nástupu podnikania vypočíta živnostník sám, alebo mu s tým môže pomôcť príslušná zdravotná poisťovňa. Prípadne je možné využiť nástroje na to určené napr. – kalkulačku na výpočet ročného zúčtovania zdravotného poistenia.

Kalkulačka na výpočet ročného zúčtovania zdravotného poistenia

Táto kalkulačka je užitočný nástroj pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorý umožňuje presne vypočítať výšku zdravotných odvodov na základe reálneho príjmu za uplynulý kalendárny rok

Tento nástroj zjednodušuje celý proces zúčtovania tým, že automaticky zohľadňuje aktuálne legislatívne normy a sadzby.

Použitím kalkulačky môžu SZČO jednoducho zistiť, či majú nedoplatky alebo preplatky na zdravotnom poistení, a zabezpečiť tak, aby ich finančné povinnosti boli splnené správne a včas.

Výška odvodov SZČO do zdravotnej poisťovne – vymeriavací základ

Výška odvodov, ktoré živnostník platí do svojej zdravotnej poisťovne, je odvodená od ročného vymeriavacieho základu. Ten sa určuje z podaného daňového priznania za rok dva roky predchádzajúci. V praxi to znamená, že:

  • V roku 2024 sa výška odvodov SZČO vypočíta z daňového priznania podaného za rok 2022.
  • Vymeriavací základ sa určí ako celkový zdaniteľný príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti za rok 2022 (po odpočítaní oprávnených výdavkov).

Príklad

Ak živnostník v roku 2022 dosiahol zdaniteľný príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti vo výške 20 000 €, jeho vymeriavací základ pre výpočet odvodov v roku 2024 bude 20 000 €.

🔹Živnostník má možnosť si vymeriavací základ dobrovoľne navýšiť.

Pre výpočet odvodov je dôležité správne podať daňové priznanie a uviesť v ňom všetky relevantné príjmy a výdavky.

RVZ = (základ dane z príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti + zaplatené odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne) / 1,486

Mesačný vymeriavací základ sa následne vypočíta:

MVZ = RVZ / počet mesiacov podnikania (vykonávania inej SZČ) v období

Od 1. januára 2024 dochádza k dočasnému zvýšeniu sadzby poistného na zdravotné poistenie pre SZČO. Toto zvýšenie je súčasťou tzv. konsolidačného balíčka, schváleného Národnou radou SR 19. decembra 2023 s cieľom stabilizácie verejných financií Slovenska.

Zvýšená sadzba poistného bude platiť v prechodnom období od 1. januára 2024 do 31. decembra 2027. Po tomto období sa sadzba poistného vráti na pôvodnú úroveň.

Nové sadzby poistného pre SZČO od 1. januára 2024:

  • Zdravotné poistenie: 14,50 % (zvýšenie zo 14 %)
  • Dôchodkové poistenie: 16,00 % (zvýšenie z 10 %)
  • Sociálne poistenie v nezamestnanosti: 0,70 % (zvýšenie z 0,60 %)
  • SPP – Solidárny dôchodkový fond: 2,00 % (zvýšenie z 1,70 %)

Platba zdravotného poistenia vo výške 15 %, resp. 7,5 % sa počíta z vymeriavacieho základu nasledovne:

Mesačná platba do ZP = MVZ * 15 %
Mesačná platba do ZP = MVZ * 7,5 % (osoba so zdravotným postihnutím)

Zvýšené sadzby poistného sa premietnu do výšky mesačných preddavkov, ktoré SZČO uhrádzajú svojej zdravotnej poisťovni.

Minimálne zdravotné odvody SZČO 2024

Pre zdravotné poistenie platí v roku 2024 rovnaká výška minimálneho vymeriavacieho základu ako pri sociálnych odvodoch. To znamená, že SZČO je povinná platiť odvody do zdravotnej poisťovne najmenej z minimálnej mzdy.

V roku 2024 je minimálna mzda stanovená na 652 €, takže minimálny vymeriavací základ pre zdravotné poistenie je 652 €.

Splatnosť odvodov SZČO

Mesačné odvody na zdravotné aj sociálne poistenie sú splatné vždy do 8. kalendárneho dňa mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, za ktorý sa odvody platia. Napríklad, odvody za január musia byť zaplatené do 8. februára a za február do 8. marca.

Existuje viacero spôsobov, ako môžu SZČO uhrádzať svoje odvody:

  • Bezhotovostným prevodom prostredníctvom platobného príkazu v banke na účet sociálnej alebo zdravotnej poisťovne
  • Poštovým poukazom
  • Priamo v pobočke Sociálnej alebo príslušnej zdravotnej poisťovne, kde je možné platiť bankovou kartou alebo v hotovosti (ak pobočka umožňuje hotovostné platby)
  • Prostredníctvom aplikácie príslušnej poisťovne

Každá platba do zdravotnej alebo sociálnej poisťovne musí byť správne identifikovaná, aby ju poisťovňa vedela priradiť k odosielateľovi a k správnemu obdobiu. Preto je dôležité, aby obsahovala predpísaný variabilný symbol a špecifický symbol.

Ročné zúčtovanie dane – výpočet

Ročné zúčtovanie dane je dôležitým procesom pre každú samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO), pretože umožňuje vysporiadanie daňových povinností za uplynulý kalendárny rok. Tento proces zahŕňa niekoľko kľúčových krokov, ktoré je potrebné dodržať, aby bolo zúčtovanie správne a úplné.

Hlavné kroky ročného zúčtovania dane pre SZČO:

  1. Získanie podkladov:
    • SZČO musia zhromaždiť všetky relevantné doklady o príjmoch a výdavkoch za daný rok, vrátane faktúr, bločkov a bankových výpisov.
  2. Výpočet základu dane:
    • Na základe týchto dokladov sa vypočíta základ dane, čo je rozdiel medzi príjmami a výdavkami. Tento základ je potrebné znížiť o nezdaniteľné časti základu dane, ako sú napríklad príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie alebo životné poistenie.
  3. Uplatnenie odpočítateľných položiek:
    • SZČO môžu uplatniť rôzne odpočítateľné položky a daňové bonusy, ako napríklad na manželku/ manžela, deti, alebo preukázateľné výdavky na bývanie a cestovanie za prácou.
  4. Výpočet dane:
    • Po uplatnení všetkých odpočítateľných položiek sa vypočíta konečná výška dane. V prípade, že SZČO platila počas roka preddavky na daň, tieto sa od výslednej dane odpočítajú.
  5. Podanie daňového priznania:
    • Ročné zúčtovanie dane je formalizované prostredníctvom daňového priznania, ktoré je potrebné podať do 31. marca nasledujúceho roka. Daňové priznanie je možné podať elektronicky alebo v papierovej forme na príslušnom daňovom úrade.
  6. Úhrada dane:
    • Ak z ročného zúčtovania vyplýva, že SZČO má nedoplatok na dani, je potrebné tento nedoplatok uhradiť v lehote stanovenej zákonom, zvyčajne do 31. marca. V prípade preplatku má SZČO nárok na jeho vrátenie alebo použitie na úhradu budúcich daňových povinností.

Ročné zúčtovanie dane je pre SZČO dôležitým administratívnym úkonom, ktorý si vyžaduje dôkladnú prípravu a presné dodržiavanie zákonných požiadaviek. Správne a včasné vykonanie tohto procesu môže výrazne ovplyvniť finančnú situáciu SZČO a zabezpečiť jej daňovú povinnosť v súlade s platnými predpismi.

Najčastejšie otázky – minimálne odvody SZČO v roku 2023 a 2024

🔹Ako zistím, či mám preplatok v Zdravotnej poisťovni?

Na zistenie toho či má osoba preplatok v poisťovni alebo naopak nedoplatok, stačí kontaktovať svoju poisťovňu. Všeobecná zdravotná poisťovňa  (VšZP) ponúka online nástroj na kontrolu zostatku zdravotného poistenia a prípadných preplatkov. K tomuto nástroju sa dostane človek cez klientsky portál VšZP pomocou prihlasovacích údajov.

🔹 Koľko sa platí zdravotné poistenie?

Výška platby zdravotného poistenia závisí od statusu osoby a výšky jej príjmu. 

SZČO (hlavná živnosť):

  • Preddavok: 15% z vymeriavacieho základu (v prípade zdravotného postihnutia 7,50% z vymeriavacieho základu).
  • Platba: Do 8. dňa po uplynutí príslušného kalendárneho mesiaca.

SZČO (vedľajšia živnosť):

  • Preddavok: 15% z vymeriavacieho základu (v prípade zdravotného postihnutia 7,50% z vymeriavacieho základu).
  • Platba: Do 8. dňa po uplynutí príslušného kalendárneho mesiaca.

Okrem povinného poistenia je  možné uzatvoriť si aj doplnkové dobrovoľné poistenie zdravotného poistenia.

🔹Koľko sa platí zdravotné poistenie VŠZP?

Na rok 2024 je stanovená minimálna výška preddavku:

  • 97,80 € pre osoby bez zdravotného postihnutia,
  • 48,90 € pre osoby so zdravotným postihnutím.

Bližšie informácie si poistník môže dohľadať na stránke poisťovne.